11 juli 2012

P/E - tal och direktavkastning

Jag har roat mig med att hämta hem P/E talet och direktavkastningen för samtliga aktier på Large, Mid och Small Cap. Data är hämtad från Finansportalen. Jag var lite nyfiken på och se om det fanns något samband mellan vilket P/E tal en aktie handlades till och vilken direktavkastning man fick.

Rimligtvis så innebär en hög direktavkastning ett lägre P/E tal. Det är helt enkelt enklare att hitta en aktie med hög direktavkastning och aktien värderas till en låg multipel. Om man däremot hittar en aktie med hög direktavkastning samtidigt som P/E talet är högt så borde det möjligen tyda på att marknaden prisar in hög kvalitet i bolaget.

Det diagrammet visar är att en hög direktavkastning hittar man oftast i bolag som handlas till lägre multiplar. Multipeln kan vara låg för att marknaden misstror framtida tillväxt eller vinster, eller att bolaget handlas med en viss rabatt beroende på sektor eller brist på historia.

Det man förstås vill komma åt är en aktie som idag värderas till lågt P/E med hög direktavkastning och som i framtiden värderas betydligt högre, d.v.s hamnar längre ut till höger i diagrammet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...