30 juli 2012

Angler Gaming

Angler Gaming är ett spelbolag som av Betsson delades ut till aktieägarna som en extrautdelning tidigare i år 2012. Bolaget är noterat på Aktietorget och stängningskurs för dagen var 2,18kr. Det anmärkningsvärda är att Betsson i årsredovisningen för 2011 värderade bolaget till 28mkr, motsvarande ca 0.66kr per aktie. Ingen dålig extrautdelning alltså där värdet på bolaget idag har ökat med över 230% om man sålde sitt innehav idag. Bolaget genererar idag inga pengar till sina aktieägare i form av vinster eller utdelningar så uppenbart är detta ett exempel på där marknaden prisar in förhoppningar om snabb tillväxt och vinstutveckling i dagens aktiekurs. Mr. Market gets greedy.
  • Introduktionspris 0.66kr.
  • Stängningskurs 30/7, 2,18kr.

Bakgrunden till att Angler Gaming delas ut är att Betsson har utvecklat en ny spelplattform som man kan driva alla sina spellösingar från. Gamla spelplattformar är således överflödiga men Betsson ser en möjlighet för ett nischat spelbolag att kunna lyckas på marknaden. Betsson har också valt att fokusera på sina kärnmarknader (vilket för närvarande bör vara EU i allmänhet och Norden i synnerhet). Detta gör att man anser det vara en bra ide att överföra sin kunddatabas i ej prioriterade länder till Angler Gaming tillsammans med den gamla spelplattformen.
  • Äldre generation av spelplattform.
  • Inriktning på marknader som för tillfälligt ej är intressanta för Betsson.
I och med skapandet av bolaget har 3 100 000 euro överförts till bolaget. I balansräkningen för Angler Gaming motsvarar det bolagets egna kapital. Likvida medel uppgår till 2 500 000 euro. Räknat på en eurokurs på 9,03 så motsvarar det egna kapitalet 28msek. Betssons initiala värdering av bolaget motsvarar alltså det egna kapitalet vilket ger ett P/B (Price / Book Value) på 1. I Betssons senaste balansräkning för Q2 2012 redovisas ett eget kapital på 1347,7msek vilket blir cirka 32kr/aktie. Vilket ger ett P/B på 6 vid en aktiekurs på 192kr.
  • Introduktionspris för Angler Gaming motsvarar P/B = 1. 
  • Betsson handlas idag till P/B = 6.
Angler Gaming är i en uppstartsfas och i det memorandum som Betsson har gett ut finns ett avsnitt där ledningen redovisar sin prognos för bolaget. En affärsplan för de första tre åren helt enkelt. Jag har sammanfattat det hela i nedanstående tabell.

Resultaträkning för Angler Gaming
Angler Gaming redovisar i Euro, jag har valt en eurokurs på 8,50kr trots att dagskursen är så låg som 8,32kr. I affärsplanen anges intäkter, EBITDA och avskrivningar för de kommande fyra åren. Jag har antagit en skattesats på 5% för att kunna räkna ut det prognostiserade nettoresultatet. Från resultatet och antalet aktier kan VPA och P/E räknas fram. Angler Gaming räknar med att visa ett positivt resultat någon gång under 2014 och ett större överskott först 2015. Med en vinstprognos på 0,37kr per aktie 2015 handlas idag Angler Gaming till ett P/E tal på 5,9. Det är inte anmärkningsvärt högt men att gissa resultatet 2015 redan nu är en vansklig historia. Det enda man säkert kan säga är att gissningen är fel och därefter fundera kring om gissningen är för låg eller för hög. Om man räknar på introduktionskursen på 0,66kr framstår dock P/E multipel på 1,8 som mer rimlig. Den som köpte för 0,66kr gjorde ett fynd.

Om man skulle göra samma prognos för Betsson och antaga att vinsttillväxten fram till 2015 är 30% per år så skulle VPA bli 33kr och P/E bli ungefär 6. Den rullande vinsttillväxten fram till Q2 2012 är ungefär 30% så antagandet är inte taget ur luften. Är det rimligt att Betsson och Angler Gaming värderas till samma vinstmultipel? När det gäller utdelning så kommer Angler Gaming ej att dela ut några pengar under de fyra första verksamhetsåren enligt affärsplanen.
  • Räknat på 2015 års teoretiska vinst värderas både Betsson och Angler Gaming till P/E 6. Under denna tid kommer dock Betsson att dela ut pengar.
  • Marknaden ser antagligen att vinstprognosen är låg och ser en möjlighet att vinsten växer fortare än vad ledningen förutser.
Givet osäkerheten i bolagets prognos och brist på historik kan jag inte se att det finns någon större uppsida i dagens aktiekurs. Räknar man på framtida vinstmultiplar framstår Betsson som ett bättre köp i dagsläget då marknaden för bägge bolagen väderar 2015 års vinst till samma multipel. Att jag inte ser någon uppsida behöver dock inte betyda att marknaden inte gör det.

1 kommentar:

  1. Vad tror du om Angler Gaming nu? Har juh hänt en hel del den sista tiden.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...