20 augusti 2012

Analys av Doro - Del 4. Kassaflöde

Innan du läser vidare ta gärna en titt på del 1del 2 och del 3 av min Doroanalys.

I fjärde delen av analysen studeras kassaflödet. Kassaflödet skall jämföras med det redovisade resultatet, är det större eller mindre? Räcker kassaflödet till att betala utdelningen till aktieägarna?

Resultat och fritt kassaflöde

Ovan visas det rullande resultatet per 12 månader för Doro samt det fria kassaflödet, också det rullande per 12 månader. Det rullande fria kassaflödet är just nu nästan 2kr per aktie vilket betyder att Doro har ökat sina likvida medel sett över det senaste året. Det är positivt för det betyder att bolaget inte bara redovisar en vinst det genererar dessutom ett flöde av pengar. Det fria kassaflödet är beräknat som "kassaflödet från den löpande verksamheten"+"kassaflödet från investeringar".



Kassaflöde och likvida medel

Ovan visas de likvida medlen per aktie samt det rullande totala kassaflödet för Doro. Doro har under de senaste åren byggt upp en fin likvidetsbuffert och bör vara väl positionerade för framtida investeringar eller kanske rent av uppköp av fler intressanta företag. De likvida medlen uppgår nu till 4,60kr per aktie.

Positivt är att kassaflödet gott och väl räcker till att täcka utdelningen på 1kr per aktie. Med ett fritt kassaflöde på nästan 2kr på rullande 12 månader så finns det också gott om utrymme att höja utdelningen. Ett av Doros finansiella mål är att dela ut högst en tredjedel av nettoresultatet. Det bör vara ett riskfritt mål, det skall inte vara någon risk för utdelningssänkning på grund av likviditetsproblem.

Investeringar

Hur mycket pengar lägger då Doro på investeringar, något de har flaggat för är på väg att öka? Tittar man på 12 månaders rullande investeringar är man nu uppe i 1,20kr per aktie. Inte oroväckande mycket, blir intressant att se siffrorna för Q2. Notera att i det fria kassaflödet som diskuterades tidigare är kostnaden för investeringarna redan subtraherade.

Sammanfattningsvis tycker jag inte det finns något i kassaflödesanalysen att vara orolig över. Bolaget redovisar inte enbart en vinst utan genererar också ett kassaflöde till aktieägarna. 

4 kommentarer:

  1. Hej Probus,

    Betssonanalysen bestod av 5 delar men Doro blev bara 4. Missade helt enkelt att skriva den avslutande sammanfattningen. Blev väl precis klar med analysen innan Q2 släpptes om jag minns det hela rätt. Sortera efter etiketten Doro så hittar du en del övriga inlägg.

    SvaraRadera
  2. Tack for det, jo jag har last alla dina Doro inlagg. Det ar fornarvarande min favorit aktie.

    SvaraRadera
  3. Vore kul med en sammanfattning, tycker jag också. Vad är dina slutsatser, köpte du aktier i doro?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...