2 mars 2012

Nyckeltal - P/E

P/E-talet är ett av de mest använda och antagligen mest kända nyckeltalet som finns. En investerare som försöker lära sig mer om värdering av aktier brukar först stöta på P/E-talet. P/E är en engelsk förkortning och anger förhållandet mellan aktiens pris (price) och bolagets vinst (earnings).

Det aktiepris som används är lämpligtvis det pris som var senast betalt på börsen

Vinsten skall räknas om så att den anges i kr / aktie (eller motsvarande valuta). Den vinst som skall användas är bolagets årsvinst. Vilken årsvinst man vill använda är helt upp till den som utför analysen. Tre olika årsvinster är vanliga att man använder i analysen. Den första årsvinsten som kan användas är den som är angedd i senaste årsredovisningen. Det P/E-tal som då räknas fram kan med rätta anses vara ett historiskt värde. Den andra årsvinsten som kan användas är för släpande 12 månader. Man räknar alltså ihop de fyra sista kvartalsvinsterna till en tänkt årsvinst. Den tredje årsvinsten man kan använda är en ren prognos på nästkommande 12 månaders vinst. Man får gissa vinsten för de kommande fyra kvartalen och uppskattar på så sätt en årsvinst.

Ex:
Bolaget Adamsäpplet redovisade en vinst på 4kr/aktie i senaste årsredovisningen. I dag är börskursen 12kr/aktie och P/E kan då räknas ut som 12/4 = 3.

Vad är ett högt eller lågt P/E? Min uppfattning är att om P/E < 10 är talet lågt om P/E > 20 så är det högt. Därimellan kan det anses vara normalt. Generellt kan man säga att företag med låga P/E-tal kan anses vara mer köpvärda än företag med höga P/E-tal. Men det finns självklart undantag och vissa företag har nästan alltid handlats med höga P/E-tal och har trots det inte varit ett dåligt köp, t.ex H&M.

Det är enkelt att tro att bara för att ett företags P/E tals är lågt så är företaget lågt värderat och därför borde dra sig till något slags medelvärde för börsen som helhet men detta är inte alltid säkert. Det kan finna flera anledningar till att P/E-talet för ett bolag kan vara lågt. Marknaden kan anse att företagets verksamhet är belagt med en risk. Man tror helt enkelt inte att företagets vinst är uthållig och aktien ges då en viss riskrabatt. Marknaden kan vara övertygad om att bolagets vinst i framtiden kommer att sjunka. Effekten av en minskade vinst blir att ett P/E-tal som idag är lågt om 12 månader kan framstå som högt givet samma aktiekurs. Marknaden kan även sakna tilltro till företagsledningen eller företagets verksamhet. Företagets P/E-tal kan också vara lågt på grund av att andra nyckeltal är dåliga. Företaget kan exempelvis vara kraftigt skuldsatt.

På samma sätt är det svårt att säga att ett högt P/E-tal innebär att företaget per definition är högt värderat. Ett högt P/E-tal innebär att markanden förväntar sig att företagets vinster i framtiden skall växa. Man prisar in en tillväxt för företaget. Företag som år efter år uppvisar en stabil tillväxt kan belönas med ett högt P/E-tal. Företaget har lyckats visa för marknaden att de år efter år klarar av att leverera en stabil tillväxt och öka företagets vinster. Däremot tycker jag att man alltid skall passa sig för extrema P/E-tal, d.v.s när P/E börjar närma sig 30-40.

P/E-tal kan med fördel användas när man utvärderar och jämför konkurrerande företag med liknande verksamhet, t.ex Unibet och Betsson.

P/E-talet är ett av många sätt att jämföra olika aktier och att bara förlita sig på ett nyckeltal är inte att rekommendera men det skall givetvis ingå i en fundamental analys av en aktie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...