6 juli 2012

Betsson III - Balansräkning


Den tredje delen av min Betssonanalys studerar företagets balansräkning. I balansräkningen studeras vilka tillgångar bolaget har och hur tillgångarna har finansierats. Huvudposterna i balansräkningen är anläggningstillgångar, omsättningstillgångar, eget kapital samt kortfristiga och långfristiga skulder.

Anläggningstillgångar kan delas upp i materiella och immateriella tillgångar. För ett företag som Betsson känns det naturligt att de materiella tillgångarna är mycket små. Eftersom bolaget inte tillverkar någonting äger bolaget sparsamt med fastigheter, maskiner och annan utrustning. Huvuddelen av anläggnignstillgångarna är immateriella iform av varumärken och värdering av andra spelbolag man har köpt upp, d.v.s goodwill. Positivt är att det egna kapitalet idag överstiger värdet på den bokförda "Goodwillen". Störst bland omsättingtillgångarna är likvida medel som uppgår till drygt 12,31kr per aktie i senaste bokslutet.

Soliditeten är uträknad som "Eget Kapital / Totalt kapital" och indikerar hur stor del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Soliditeten för Betsson är bra, ca 59%, en följd av den låga skuldsättningen. De låga skulderna medför också att räntetäckningsgraden är stor. Kassalikviditeten uppgår till 134%.


Mitt lekmannaintryck av balansräkningen är att den idag ser stabil ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...