28 augusti 2012

Utdelningsinvestering - Den fantastiska ränta-på-ränta effekten

Utdelningsinvestering är en investeringsfilosofi som handlar om att investera i bolag som delar ut pengar. Utdelningarna bidrar till investerarens kassaflöde varje år och investeraren kan på så sätt själv bestämma vad pengarna skall användas till. Vissa plockar ut pengar och konsumerar andra köper nya aktier för utdelningen, återinvesterar sin utdelning. Utdelningen från bolagen kan jämföras med den ränta man kan få av banken av att låsa in pengarna på ett bankkonto under en viss tid.

Risken att äga aktier är att aktiernas värde kan variera med börsens svängningar. Är investeraren villig att ta denna risk brukar investeraren belönas med en premie (högre ränta) kontra bankkontot.  För att kunna jämföra räntan på bankboken med räntan på börsen använder man sig av nyckeltalet direktavkastning. Det är helt enkelt bolagets utdelning dividerat med (köp)kursen för bolagets aktie och anges i procent.



Det fantastiska med ränta är ränta-på-ränta effekten. När räntan ackumuleras ökar värdet på tillgångarna exponentiellt. Långsamt i början men allteftersom tiden har sin gång ökar takten snabbt. En investerare som startar med 100 000kr till 3% ränta kommer efter 10, 20 och 30 år ha ett kapital på 134 392kr, 180 611kr och till slut 242 726kr. Pengarna ökar inte lika mycket i varje 10 års period utan växer fortast i slutet, tillväxten blir exponentiell.

Man skall vara noga med vilken ränta på sina pengar man kan få. En person som nöjer sig med 3% ränta har efter 30 år 242 726kr. En investerare som hittar 4% ränta har 324 340kr och lyckas man få 5% ränta så uppgår kapitalet till slut till 432 194kr. Det är viktigt med procenten som någon sa. I diagrammet nedan kan man se utvecklingen för 100 000kr givet några olika kalkylräntor. För att få en tillväxt som i exemplet krävs också att man inte tar ut några pengar. De räntepengar som fås år 1 måste ligga kvar på kontot och bidra till den fortsatta utvecklingen år 2. Räntepengarna återvinsteras. I utdelningsinvestering motsvarar återinvestering att man köper nya aktier för utdelningen. I detta enkla exempel är räntan konstant över tiden. Jag bortser även från inflation, avgifter och skatter.


Ränta på ränta

Visst vore det fantastiskt ifall räntan kunde växa över tiden? Tänk om räntan första året var 3% och året efter hade den växt med 5% och var 3,15%. Vilken fantastisk grej, räntetillväxt. Räntetillväxt är en central del i begreppet utdelningsinvestering. Fast då heter det utdelningstillväxt. Utdelningstillväxt innebär att det bolag man äger aktier i över tiden höjer sin utdelning. 

I nästa avsnitt skall utdelningstillväxt studeras och vilka följder det får för det investerade kapitalet. 

1 kommentar:

  1. Bra inlägg om utdelningar och ränta på ränta. Din graf visar tydligt hur viktigt det är att återinvestera och vara långsiktigt. Att bolaget klarar av att öka utdelningarna varje år är ju riktigt viktigt också. Kolla gärna in min blogg http://placerapengar.nu/blogg/ där jag skriver rätt mycket om aktier. Gillar själv utdelningsaktier! Lägger till dig i min RSS-läsare.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...