24 juli 2012

Rapport Betsson Q2 2012 - Kommentarer

Betsson har nu levererat siffrorna för andra kvartalet och det är dags att uppdatera min analys. Intäkterna för andra kvartalet ökade starkt men dessvärre inte vinsten som i princip var oförändrad. En av anledningarna till detta var ökade kostnader för marknadsföring, något som Betsson tidigare hade varnat för.

Omsättning

Omsättningen ökade kraftigt. Jämfört med Q2 2011 var ökningen 44% och rullande 12månaders omsättning är upp 24%. De senaste 12 månaderna uppfyller alltså Bettson sitt mål om att växa fortare än marknaden, som uppskattas växa med 18,5%. Vinsten ökade dock bara 8%, till ca: 2,55kr per aktie.

Resultat per aktie

I grafen ovan ses kvartalsvinsterna som blå linje med skalan på den vänstra axeln och den rullande 12 månaders vinsten på den högra axeln. Jag har uppskattat den rullande vinsten till 13,82kr. I skrivande stund handlas aktien ner ett par procent till 188kr, vilket ger ett rullande P/E på 13,6. Inte direkt avskräckande högt. Varför ökar då vinsten så blygsamt?

Normerade kostnader
Ovan ses Bettsons kostnader normerade mot intäkterna. Ett värde på 0,3 för marknadsföringen betyder att för varje intäktskrona används 30 öre i marknadsföringskostnad eller drygt 30% av intäkterna. Q2 innebar ett litet trendbrott mot 2011. Marknadsföringskostnaderna är däremot inte speciellt höga jämfört med tidiga år. Bettson släppte i samband med rapporten ett pressmeddelande där man hävdar att kostnaderna för marknadsföring skall sjunka ner mot tidigare nivåer. Frågan är vad man menar med det? Siktar man på att återgå till 2011 där snittet ser ut att ligga vid 23-25% av intäkterna? Externa kostnader ser något höga ut, men där finns en del engångsposter. Personalkostnaderna är också något högre än normalt men inte direkt oroväckande (än). Driftskostnaderna har inte påverkats nämnvärt utan ligger kvar på historiskt sett låga nivåer.

Tillväxt
Tittar vi på tillväxten, grafen ovan, så visar den blå linjen rullande 12 mån vinsttillväxt och den gula linjen 12 mån rullande omsättningstillväxt. Glädjande nu är att Betsson återvänder till att på årsbasis växa med över 20%. Trots ett dåligt Q2 växer ändå årsvinsten med ca 30% på rullande 12 månader.

Balansräkningen visar att Betsson har tagit upp ett banklån på 432MSek, vilket sänker bolagets soliditet till 47%.

Vid en snabb blick på rapporten så ser jag inte några anledningar till att omvärdera mitt innehav, utan jag har passat på att öka på den dipp som blev när börsen öppnade.

Sammanfattningsvis:
  • Kurs 188kr ger rullande P/E 13,6.
  • Rullande årsvinsttillväxt är ca 30% vilket ger PEG  0,45, också mycket bra.
  • Soliditet 47%.
  • Utdelningsprognos 11,90kr på rullande 12 månaders vinst givet 86% (historiskt snitt) utdelningsandel, direktavkastning 6,3%.
  • 75% utdelningsandel ger direktavkastning på 5,5%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...