1 oktober 2012

Betsson - En djupdykning i balansräkningen

En intressant kommentar från Kenny som skriver på www.aktiefokus.se har fått mig att titta närmare på Bettsons balansräkning. Jag skall titta närmare på vad den består av, vilka poster som har ökat snabbast och vad posterna betyder. En titt på balansräkningen har gjorts tidigare i min analys av Betsson som finns att läsa här och med uppdatering för Q2 här.



Jag har valt att sammanställa balansräkningen i följande avdelningar och poster

Anläggningstillgångar
Immateriella
Materiella
Innehav i intresseföretag
Uppskjutna skattefordringar

Omsättningstillgångar
Skattefordringar
Övriga fordringar
Föutbetalda kostnader och uppslupna intäkter
Likvida medel

Eget kapital
Aktiekapital
Övrigt tillskjutet kapital
Reserver
Balanserade vinstmedel inklusive årets resultat

Långristiga skulder
Räntebärande
Uppskjutna skatteskulder

Kortfristiga skulder
Leverantörsskulder
Skatteskulder
Övriga skulder
Uppskjutna kostnader och förutbetalda intäkter

Tanken med denna djupdykning är att ta en närmare titt på varje post, hur stor är den i förhållande till hela balansräkningen och hur posten har utvecklats de senaste åren.

Anläggningstillgångar


Anläggningstillgångar
Anläggningstillgångarna består i princip enbart av immateriella anläggningstillgångar. De andra posterna är så små att de är försumbara. Värdet på de immateriella tillgångarna var stabilt runt 400-450MSek fram till 2011 då värdet hoppade upp till ca 980MSek. Förklaringen är det förvärv som Betsson gjorde av BetSafe under 2011.

Betsson delar upp de immateriella tillgångarna i:

  • Spelprodukter, system och plattformar.
  • Varumärken
  • Kunddatabaser
  • Förvärvade hyresrätter
  • Goodwill
Tre poster sticker ut och det är plattformar, varumärken och Goodwill som är överlägset störst. Värdet per 2011-12-31:
  • Spelprodukter, system och plattformar ca: 75MSek.
  • Varumärken ca: 150MSek.
  • Goodwill ca: 741MSek. 
Var det någon som sa något om luft i balansräkningen? Den stora ökningen under 2011 förklaras av en ökning i samtliga tre poster vid förvärvet av BetSafe. Störst blev ökningen i Goodwill som höjdes med 471MSek. Goodwill utgör idag 76% av de totala anläggningstillgångarna.

Omsättningstillgångar

Omsättningstillgångar
Omsättningstillgångarna är mer jämnt fördelade melan de olika posterna än anläggningstillgångarna. Den enda som är försumbar är de förutbetalda kostnaderna.

Med likvida medel menas i princip kontanter. Hur mycket pengar har företaget tillgång till. Per 2011-12-31 uppgick de likvida medlen till ca: 510MSek, 283MSek på banken och 227MSek i kortfristiga placeringar. 

Övriga fodringar uppgår till 390MSek per 2011-12-31. Fordringar är helt enkelt pengar som bolaget förväntar att få inbetalt under de närmaste 30 dagarna. Den största delen av fordringarna består av fordringar på banker. Det handlar om kunder som för över pengar med kontokort där summan inte har nått Betsson än. Betssons risk ligger i att kunden inte har täckning på sitt konto för den överförda summan, vilket då resulterar i en kreditförlust.

Skattefordringar uppgår till 318MSek per 2011-12-31. Skattefordringar är en en post som jag inte till fullo förstår hur den fungerar, men uppenbart är att den på skuldsidan samvarierar med skatteskulder. Jag kan tekniskt beskriva vad som händer men förstår inte syftet. Kanske kan någon läsare mer insatt i bokföring assistera? Vad Betsson varje år gör är att jämföra den skatt man har betalat på Malta med den skatt man skulle ha betalat om bolaget hade varit skatteskyldigt i Sverige. 

Om man jämför skattefordringarna per 2010-12-31 som uppgick till 196MSek med 318Msek så uppgår skillnaden till 122MSek. 122MSek är skillnaden mellan betald skatt på Malta och beräknad skatt om den skulle betalas i Sverige. Skillnaden på 122MSek tas alltså upp som en tillgång i balansräkningen.

Om vi hoppar frammåt till skatteskulden så kan vi på motsvarande sätt se att Betssons skatteskuld ökar med 148MSek. Detta är det belopp Betsson hade fått betala i skatt i Sverige. 

På så sätt kan man i balansräkningen se den ackumulerade skillnaden mellan beskattning på Malta jämfört med Sverige. Varför man gör på detta viset förstår jag som sagt ej. Kanske är man helt enkelt skyldig att bokföra på detta sätt.

Eget Kaptial


Eget Kapital
Betssons egna kapital domineras av posterna "Övrigt tillskjutet kapital" och "Balanserade vinstmedel". Båda posterna gjorde en större förändring under under 2011.

Balanserade vinstmedel uppgår per 2011-12-31 till 747MSek och ökade under 2011 med 260MSek. Ökningen består av vinsten för 2011 subtraherat med utdelningen. Inga konstigheter.

Övrigt tillskjutet kapital visar också en ökning med ca 250MSek, i princip en fördubbling. Ökningen kan härledas till köpet av BetSafe då Betsson dels har betalat med sina egna aktier samt utfört en kvittningsemission för betalning av tilläggsköpeskillingen.

Långfristiga skulder

Delen långfristiga skulder är snabbt avklarad. Bolaget har helt enkelt inga räntebärande skulder.

Kortfristiga skulder



Kortfristiga skulder
Kortfristiga skulder har två huvudposter. De är "Skatteskulder" och "Övriga Skulder". Skatteskulderna berördes vid analysen av anläggningstillgångarna där posten "Skattefordringar" fanns. Skatteskulderna hänger allstså ihop med skattefordringarna och formeln "Skattefordringar" - "Skatteskulder" ger den ackumulerade skatten som Betsson har betalat på Malta. Skatteskulderna motsvarar alltså vad Betsson är "skyldigt" att betala i vinstskatt i Sverige. Konsekvensen av detta blir att ju mer vinst Betsson gör desto större kommer skatteskulden att bli i balansräkningen. Rimligtvis borde det aldrig vara en skuld som någonsin blir aktuell att betala, därför bökförs också en skattefordran på tillgångssidan.

Övriga skulder består av flera mindre poster. Exempel på underposter är skulder till marknadspartners och spelares konton. Här finns såvitt jag kan se ingenting anmärkningsvärt. Att skulderna ökar är en direkt följd av att bolagets omsättning och storlek ökar. På motsvarande sätt ökar ju de övriga fordringarna på tillgångssidan.

För att sammanfatta så tycker jag att den största bristen i balansräkningen är den höga andelen Goodwill. Detta är dock ganska väntat. Betsson är ett spelbolag som erbjuder spel på Internet. Man äger i princip ingenting, utan värdet ligger i varumärket, plattformarna och kunddatabasen.

Posterna för skattefordringar och skatteskulder kan betecknas som lite märkliga för mig sominte är insatt i bokföringslagar och olika teknaliteter runt bokföring. Men jag kan inte tolka de på något annat sätt än en ren bokföringsmässig teknalitet. En teknalitet som möjligen kan påverka resultatet men kan det någonsin påverka kassaflödet?

Positivt är att företaget har gott om pengar och inga räntebärande skulder. Detta ger att höga utdelningar eller nya förvärv är möjligt. Data jag har använt är gammal, 2011-12-31, och vissa förändringar har skett under 2012 bland annat ytterligare ett förvärv. Det finns som bekant ingenting att vinna på att lägga pengar på hög.

3 kommentarer:

  1. Kul med utförligt svar på min kommentar ;-)

    Man lär inte köpa Betsson pga deras anläggningstillgångar till ett lågt P/B-tal, så att det nästan bara är goodwill i balansräkningen får man nog leva med. Det säger sig ju självt att uppköp också görs till höga P/B-tal vilket då skapar goodwill hos det förvärvande bolaget.

    Det man borde försöka bedöma är väl om det finns några inträdeshinder för nya aktörer och hur starkt varumärke Betsson egentligen har. Jag har själv en dålig uppfattning om detta eftersom jag inte spelar casinospel på nätet och då får man mest en uppfattning om spelbolag via reklam kring fotbollsmatcher på tv. Unibet hörs ganska mycket och bet365 likaså. Betsson har jag för mig gjorde rätt mycket reklam för några år sedan men det kanske de fortfarande gör? Nåväl.

    Bara att instämma i att bokföringen ser konstig ut kring skatteskulden, men eftersom det finns en post bland tillgångarna också så ska det väl inte vara några problem. Jag begriper dock inte varför skatteskulden är kortfristig? Skatteskulder (uppskjutna sådana) brukar väl vara långfristiga. Jag ska bolla frågan till någon bokföringskunnig och se om det blir någon klarhet :-)

    SvaraRadera
  2. Är det verkligen så positivt att man inte har några räntebärande skulder? Lönsamheten för aktieägarna blir svagare och det blir svårare för företagetatt finna lönsamma investeringar, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen behöver man ju inte dra slutsatsen att det är positivit eller inte. Men däremot kan man säkert säga att om det är positivt med lån för investeringar så har Betsson i så fall full möjlighet att ta det beslutet. Och mycket riktigt har man under 2012 nyttjat den möjligheten när man har gjort förvärv. Det negativa med stora räntebärande skulder är väl som för alla andra att ifall de blir för stora så kan räntekostnaderna bli ett problem i dåliga tider.

      Snart dags att granska Q3!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...