2 oktober 2012

Betsson - Vinstvarning inför Q3

Betsson kom i dagarna med en vinstvarning som jag tror överraskade många. Första stycket i vinstvarningen sammanfattar läget:

Intäkterna i tredje kvartalet beräknas uppgå till mellan SEK 525 miljoner och SEK 535 miljoner och rörelseresultatet uppskattas till mellan SEK 115 miljoner och SEK 130 miljoner. Betsson väljer att informera om detta då marknaden förväntar sig högre intäkter och bättre rörelseresultat.

Betsson förväntar sig alltså en omsättning 530(466) MSek, en ökning med 14%. Tillväxttakten i Q1 och Q2 var 28% och 44%. Ett rörelseresultat på 125(153) MSek är en minskning med 12%. Med siffrorna för Q3 fås rörelsemarginalen till 23,5%. Detta kan jämföras med rullande 12 månaders rörelsemarginal som i Q2 låg på 36%. Det är en extrem avvikelse och det är bra att Betsson vinstvarnade. Anledningen till problemen kommenterar Betsson så här:

Årets tredje kvartal har innefattat en ovanligt kort del av högsäsongen för spel, till följd av att de Europeiska fotbollsligorna startade senare i år än normalt. Detta har påverkat i synnerhet Sportboken men har även haft en negativ inverkan på aktiviteten i övriga produktsegment.

Alltså i princp är förklaringen att folk har spelat mindre än förväntat (goddag yxskaft). Att folk spelar mindre påverkar omsättningen. Frågan är dock om den förklaringen håller för en närmare granskning, i så fall borde ju även Unibet påverkas till exempel. Därefter fortsätter man med:

Vidare har kvartalet hittills innehållit många för Betsson ofördelaktiga sportresultat, vilket bidragit till låg Sportboksmarginal. Sportboksmarginalen efter fria vad har uppgått till ca 5,5 % hittills under kvartalet vilket kan jämföras med 7,6 % under tredje kvartalet föregående år.

Folk har alltså spelat mindre men de som har spelat har haft tur och vunnit. Den andra förklaringen slår alltså mot marginalen. Frågan är dock om en lägre marginal beror på att folk har haft tur eller om det beror på "prispress". Med prispress menar jag alltså att Betsson är tvingade att höja oddsen för att få behålla sina spelare. Folk spelar där högst odds erbjuds, punkt. Sista förklaringen är:

Aktivitetsnivån under tredje kvartalet har även påverkats negativt av vissa initiala problem i samband med den tekniska migreringen av Betsafe.com till en ny plattform. Omfattande åtgärder har initieratsn vilket bidragit till att kundaktiviteten under andra halvan av september har återhämtat sig.

Den tredje förklaringen är rimligtvis den som har högst förklaringsvärde, således borde den i mitt tycke stå högst upp. Inte gömmas längst ner. Betsson har alltså problem med migreringen av Betsafe.com. Kunderna flyr förstås vilket slår mot omsättningen. Omfattande åtgärder tolkar jag som förhoppningsvis tillfälliga ökade kostnader för konsulter och inhyrd personal. Betsson avslutar med att kundaktiviteten återhämtar sig vilket också kan tolkas som att man ännu ej är uppe i förväntad omsättning och antal kunder. Vad som blir viktigt att studera i rapporten för Q3 är hur kunddeponeringarna utvecklar sig. Pengar som ligger inne på kontot kommer att omsättas, om folk börjar plocka ut sina pengar har Betsson problem. Kunddeponeringarna skulle jag alltså hålla ett extra öga på i Q3 rapporten. Kunddeponeringarna kommenteras faktiskt kort i vinstvarningen.

Baserat på underliggande kundaktivitet under det tredje kvartalet, med all time high (ATH) i Euro i jämförbara tal i deponeringar i kombination med hög bruttoomsättning i sportboken, bedömer ledningen dock att Betsson har goda förutsättningar att växa snabbare än marknaden framgent.

Att folk fortsätter att sätta in pengar eller låter dem ligga kvar är positivt. Det betyder ju att spelarna har för avsikt att omsätta sina pengar. Om de gör det i Q3, Q4 eller först nästa år är för mig ganska så ointressant så länge de inte börjar plocka ut pengar.

I min prognos för Q3 och Q4 uppskattade jag omsättningen i Q3 till ca: 700MSek och rörelseresultatet (EBIT) till 173MSek. Med siffrorna för Q3 i vinstvarningen kan prognosen uppdateras och ett resultat för 2012 prognostiseras.

En snabb kommentar är dock att rullande 12 månaders vinst per aktie nu är 13,20kr. Med en utdelningspolicy på minst 75% av resultatet lutar det alltså åt en utdelning på 9,90kr. Detta förutsätter dock att resultatet i Q4 2012 inte är sämre än Q4 2011. Rimligt?

Med en kurs på 174,50kr handlas Betsson idag till P/E 13,2 och en direktavkastning på 5,7%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...