27 juli 2012

Betsson - Q3/Q4 2012 (Prognos 2)

Dags för den andra prognosen över Betssons resultat vid året slut. En uppskattning av Q3 och Q4. Denna gången kommer jag ta större hänsyn till förvärvet av NGG och vilken betydelse det får för den framtida omsättningen och vinsten.

Prognos 2 - Framtida utveckling inklusive NGG
Först måste mer data kring NGG hittas. Vad vet vi om NGG? En bra start är det pressmeddelande som Betsson släppte när förvärvet presenterades. Du kan läsa det här. Ett kort stycke säger det som vi till att börja med behöver veta för att kunna uppskatta Betssons omsättning för Q3 och Q4.



NGG ökade 2011 sina intäkter med 37 procent. Under perioden 1 april 2011 – 31 mars 2012 uppgick intäkterna till 50 MEUR och rörelseresultatet (EBIT) till 11 MEUR. Antalet aktiva betalande kunder uppgick i början av 2012 till 90 000 och bolaget hade 185 anställda. Utöver det tillförda resultatet bedöms synergifördelar komma att uppnås, exempelvis genom integration av plattformar och leverantörskontrakt. Eftersom Betsson har ett stort rekryteringsbehov bedöms synergierna till 
stor del resultera i ett välkommet tillskott på kompetens, som kan utnyttjas även inom andra delar av Betsson som befinner sig i stark tillväxt.

Det framgår att NGG för de senaste fyra kvartalen omsatte 50MEUR. Med en eurokurs på 8,50kr fås den rullande 12 månaders omsättningen till 425MSek. Bolaget levererade ett EBIT på 11MEUR eller 93,5MSek. Detta ger en rörelsemarginal på 22%, betydligt sämre än vad Betssons rörelsemarginal är idag, cirka 32%. Tillskottet i omsättning kan nu uppskattas. Jag gör en konservativ uppskattning vilket innebär 0% tillväxt för NGG under resten av året. Antag ett visst säsongsmönster, mer spelande sker i Q3 och Q4, så 56% av omsättningen sker i de två sista kvartalen.

  • NGG ökar omsättningen i Q3 med 119MSek.
  • NGG ökar omsättningen i Q4 med 119MSek.
Jag vidhåller likt i prognos 1 en tillväxt på 25% för den nuvarande verksamheten i Bettson, den totala omsättningen inkluderat NGG kan nu uppskattas. 
  • I Q3 kommer Bettson omsätta 701,3MSek.
  • I Q4 kommer Bettson omsätta 763,0MSek.
När det gäller bruttomarginal för NGG i dagsläget får jag gissa. Jag förutsätter att när verksamheten införlivas och börjar driftas av Betsson så kommer bruttomarginalen krypa närmare den bruttomarginal som Betsson håller idag. Men för att vara försiktig antar jag att bruttomarginalen sänks till det historiska snittet på 80%. Bruttoresultatet kan nu räknas fram.
  • Bruttoresultat Q3 blir 561,0MSek.
  • Bruttoresultat Q4 blir 610,4MSek.
Dags att uppskatta kostnaderna. Det är nu synergieffekter skall träda fram. Marknadsföringskostnaderna borde kunna sjunka. Det intressanta är hur det skall räknas fram. I prognos 1 skrev jag att Betsson hade som mål att sänka marknadsföringskostnaderna som del av den totala omsättningen. Det framgår inte om marknadsföringskostnaderna även skall skalas mot den omsättningsökning som NGG bidrar med. I prognos 1 antog jag att marknadsföringen skulle stå för 28% respektive 26% av omsättningen. Jag väljer att sänka den ytterligare som en synergieffekt. För Q3 antar jag nu 27% och för Q4 25%.
  • Marknadsföringskostnader för Q3 blir -189,3MSek.
  • Marknadsföringskostnader för Q4 blir -190,8MSek.
Personalkostnader är lättare att uppskatta. I kvartalsrapporten framgår att Betsson i början av Q3 har 610 anställda personer. Medeltalet under Q2 var 464 personer till en kostnad om 78,4MSek eller 0,17MSek per anställd. Eftersom förvärvet av NGG innebär ett tillskott på 128 anställda förutsätter jag att antalet anställda är konstant i Q4.
  • Kostnad för 610 anställda blir  -103,7MSek för vardera Q3 och Q4.
Övriga externa kostnader är inte lätt att uppskatta. Jag använder samma metod som i prognos 1 och ger den en fast del av den totala omsättningen, 12%.
  • Externa kostnader för Q3, -84,2MSek.
  • Externa kostnader för Q4, -91,6MSek.
Aktiverade utvecklingskostnader låter jag vara identiska med prognos 1, 15Msek för vardera kvartal.
  • EBITDA för Q3, 198,8MSek.
  • EBITDA för Q4, 239,4MSek.
Avskrivningarna för Q3 och Q4 är kända från kvartalsrapporten. Avskrivningarna kommer bli -25,6MSek för vardera kvartal.
  • EBIT för Q3, 173,2MSek. Rörelsemarginal 25%.
  • EBIT för Q4, 213,8MSek. Rörelsemarginal 28%.
Rörelsemarginalen för EBIT bekräftar att min analys är konservativ då den är en bra bit under vad som visades för 2011, 32%. Finansnettot kommer bestå av räntan på banklånet som jag i prognos 1 uppskattade till -4Msek. Skattesatsen på Malta är ingen hemlighet och det slutliga resultatet kan räknas fram. 
  • Resultat Q3, 161,0 MSek.
  • Resultat Q4, 199,7 MSek.
Det totala resultatet uppskattas till 15,0kr per aktie. Identiskt resultat med prognos 1. Här finns dock en viss försiktighetsmarginal med avseende på rörelsemarginalerna som är låga. Jag kan inte mer än upprepa min slutsats från prognos 1.

Betssons utdelningspolicy anger att 75% av vinsten skall dela ut till ägarna. Betsson har tidigare lovat att amorteringen av banklånet kommer ske i en sådan takt att det ej äventyrar utdelningspolicyn. Detta innebär att förväntad utdelning för 2012 hamnar på 11,25kr.

I dagsläget handlas Betsson till 188,50kr. Nyckeltalen blir då:
  • P/E 12,6
  • Direktavkastning 5,97%
  • Vinsttillväxt dryga 17%, vilket ger PEG på 0,73
En försiktig analys ger alltså att Betsson idag är köpvärd men knappast ett extremt fynd. Direktavkastning är dock mycket lockande. Om ledningen dessutom håller sig till det historiska snittet för utdelningsandelen (86%) handlas Betsson idag till en direktavkastning på nästan 6,9%. 

2 kommentarer:

  1. Intressant, men är det långsiktigt hållbart att knappt betala någon skatt så som Betsson gör?

    SvaraRadera
  2. Kenny,

    I det långa loppet tror jag att skattesatserna harmoniseras inom EU och därför är det väl inte hållbart i längden. Jag undrar varför andra bolag inte gör likadant som Betsson. Kanske är det särskilt enkelt att just som spelbolag flytta verksamheten till ett lågskatteland.

    En ytterligare intressant fråga att följa är hur licensiering av spelmarknaden kommer att påverka vinsterna för Betsson i framtiden.

    Hur som helst ligger de två problemen lite längre fram i tiden och det känns som att marknaden ger Betsson en viss rabatt om man ser på P/E talet. Värderingen är ju inte direkt utmanande.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...