18 augusti 2012

Analys av Doro - Del 3. Balansräkning

Innan du läser vidare ta gärna en titt på del 1 och del 2 av min Doroanalys.

I del tre av analysen studeras Doros balansräkning. Vad kan utläsas ur den och finns det någon anledning till huvudvärk?

Balansräkningen är en ögonblicksbild som visar ett företags tillgångar och skulder vid ett givet tillfälle. Ur balansräkningen kan utläsas hur företaget har finansierat de tillgångar företaget äger. En rad nyckeltal kan också räknas fram som beskriver företagets tillstånd.

Eget kaptial


Det första som studeras här  är det egna kapitalet. Eget kapital har en egen post i balansräkningen men kan också räknas ut som värdet på företagets tillgångar subtraherat med företagets skulder. Två olika varianter på tillgångarnas värden kan användas. Den första varianten använder det totala värde som står i balansräkningen och den andra varianten nollställer värdet på de immateriella tillgångarna (som till största delen oftast är Goodwill).

Grafen ovan visar hur det egna kapitalet har utvecklats över tiden för Doro. Doro har visat positivt resultat sedan 2009 och det visar sig tydligt genom att det egna kapitalet ökar. Den blåa linjen motsvarar det första sättet att räkna det egna kapitalet. Den röda linjen visar det egna kapitalet enligt den andra varianten. Efter förvärven under 2011 finns det helt klart mer luft i balansräkningen än tidigare. Detta förklaras av att Doro betalade mer än värdet på de förvärvade företagens tillgångar.
  • Eget kapital per aktie 8,25kr eller 5,15kr exkluderat Goodwill.
  • Aktiekurs 28kr ger P/B 3,4 respektive 5,4.
Soliditet

Skuldsättningen mäts med soliditet eller skuldsättningsgrad som visar två sidor av samma mynt. Soliditeten anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. För Doro är den siffran enligt den senaste kvartalsrapporten 45%. I de finansiella målen säger Doro att målsättningen är att nå en skuldsättningsgrad på 1. Skuldsättningsgrad är nära besläktat med soliditet. Både soliditeten och skuldsättningsgraden finns plottade i grafen ovan. För Doro är skuldsättningsraden för närvarande 1,26. Grafen visar tydligt att Doro har finansierat sin expansion sedan 2009 med eget kapital, och sannolikt också amorterat av de skulder företaget har haft. Doro har idag inga räntebärande skulder.
  • Soliditet 45%, men inga räntebärande skulder.
  • Skuldsättningsgrad 1,26.
Likvida medel

Likvida medel visar hur mycket Doro har på bankboken. Pengar som bolaget snabbt kan använda sig av. Trenden är tydlig och Doro ackumulerar just nu pengar. En del av nedgången för första kvartalet kan förklaras av utdelningen på 1kr per aktie som har betalats ut. Det framgår tydligt att Doro inte skulle ha några problem att upprätthålla utdelningen även om 2012 skulle bli ett sämre år. På bankboken finns för närvarande 4,62kr per aktie.
  • Likvida medel per aktie 4,62kr.

Likviditet

Slutligen studeras Doros likviditet. Balans- och kassalikviditeten visas i grafen ovan. Tumregler säger att balanslikviditeten skall vara 2 och kassalikviditeten 1. Balanslikvidteten är definerad som omsättningstillgångarna (kassa och bank, kortfristiga fordringar och varulager) dividerat med de kortfristiga skulderna. Kassalikviditeten räknas ut på samma sätt med utan varulager. Måtten visar om bolaget kan betala sina skulder om de skulle förfalla till betalning omedelbart. För Doros fall ser det bra ut. Kassalikviditeten är över 1 och balanslikviditeten må vara lite låg men landar på 1,4.
  • Kassalikviditet 1
  • Balanslikviditet 1,4.
Intrycket av balansräkningen är att den ser stabil ut. Bolaget skall inte behöva hamna i några akuta likviditetsproblem. Bolaget har god soliditet och inte några stora Goodwillposter.

Gå vidare till del 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...